Zwangerschap

Je bent zwanger, er dient  zich een spannende periode met veel veranderingen aan.
In deze spannende en nieuwe fase van het leven voor jou en je partner kunnen jullie bij ons terecht met al jullie vragen en onzekerheden.

Eerste controle

Bij de eerste controle zal de intake plaats vinden. Dit zal rond de 8 weken zwangerschap zijn. Deze controle bestaat voornamelijk uit een gesprek. Wij zullen vragen stellen over de algemene gezondheid van jou, je partner en beide families.  Verder zullen we je informatie geven over de onderzoeken  die mogelijk zijn in de zwangerschap, de echo’s, bloedonderzoek, voedingsadviezen en andere zaken die van belang zijn in en rond de zwangerschap. Er wordt geen standaard echo gemaakt bij deze afspraak. De eerste echo zal rond de 10-12 weken zwangerschap plaats vinden dit is de termijn echo. Als je in het verleden een miskraam hebt gehad is er een mogelijkheid om een echo te laten maken rond de 8 weken zwangerschap.

Wil je alvast meer weten over de onderzoeken tijdens de zwangerschap, kijk dan op:  www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Wil je alvast meer weten over voeding tijdens de zwangerschap, kijk dan op: www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger

 

Vervolg controles

De 2e keer dat je langs komt zal rond de 12 weken zijn en dan gaan we dus ook aan je buik voelen om te bepalen hoe je baarmoeder groeit en laten we je het hartje van de baby horen. Ook wordt je bloeddruk en gewicht opgenomen en zullen vragen en klachten worden besproken. Deze controle zal ongeveer 15 minuten zijn.
In het begin van je zwangerschap zullen deze controles plaats vinden met een interval van 4 weken, als alles naar wens verloopt. Vanaf 24 weken worden de tussenpozen korter, namelijk tot 30 weken om de 3 weken, tussen 30 en 36 weken om de 2 weken en vanaf 36 weken willen wij graag dat je iedere week langs komen tot de bevalling zich aankondigt.

Informatie avond

Iedere tweede dinsdag van de maand vanaf 19.30 uur verzorgen wij een informatiebijeenkomsten ‘voorbereiding op de bevalling’. Deze is bedoeld voor zwangeren tussen 30 en 36 weken zwangerschapsduur en hun partner en wordt gegeven in Bolsward. Tijdens deze bijeenkomst wordt uitleg gegeven over de laatste weken van de zwangerschap en informatie gegeven over de bevalling, wat kun je verwachten, hoe kun je je het beste voorbereiden op de bevalling, de betekenis van pijn en de mogelijkheden van pijnbehandeling. Wil je je opgeven voor deze bijeenkomst geef dit dan door tijdens de controle of stuur een email.

Menu