De bevalling

Aan het begin van de zwangerschap wordt je uitgerekende datum vastgesteld. Dat is de datum dat de baby geboren kan worden. Slechts 5% bevalt daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Het is normaal dat je tussen de 37 en 42 weken gaat bevallen.

Er zijn maar 2 tekenen die aangeven dat jullie baby binnen afzienbare tijd wordt geboren, namelijk het breken van de vliezen en de ontsluitingsweeën. Ontsluitingsweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder die elkaar binnen de 5 minuten opvolgen, ongeveer 1 minuut aanhouden en pijnlijk zijn.

De mate van de indaling van het hoofdje, het verliezen van de slijmprop of het hebben van harde buiken/voorweeën zegt niets over de periode waar binnen je de bevalling mag verwachten.

Francisca Falkena van Krachtigbevallen.nl verzorgt voor ons een webinar over de bevalling. Klik hier voor meer informatie.

Rondom de bevalling willen wij graag dat je ons belt bij:

  • ongerustheid
  • 1 uur weeën om de 4-5 minuten die 1 minuut aanhouden
  • vruchtwaterverlies
  • helderrood bloedverlies

Je kunt ons bereiken op 06-55575551

In de boeken en/of op de cursus zullen de verschillende houdingen, die je kunt aannemen tijdens de ontsluiting en uitdrijving, aan bod komen. Het is vaak tijdens de bevalling samen met jou zoeken welke houding bij jou past.

De baarkruk hebben we altijd bij ons.

Zou je in bad willen bevallen, dan is het noodzakelijk om daar een speciaal bad voor te huren. Voor het opvangen van de ontsluitingsweeën mag je in je eigen bad, als je die hebt, maar voor een onderwaterbevalling volstaat deze niet.

Ter voorbereiding op de bevalling raden wij je aan om een cursus te volgen en/of boeken te lezen.

Baarkruk

Cursussen die je in en rond Bolsward zou kunnen volgen:

Boeken die we je kunnen aanbevelen zijn:

  • Veilig bevallen, Beatrijs Smulders & Mariël Croon.
  • Veilig zwanger, Beatrijs Smulders & Mariël Croon.
  • Fit rond je zwangerschap, Carita Salome, uitg. Holkema & Warendorf.
  • Duik in je weeën, Carita Salome, uitg. Holkema & Warendorf.
Menu