Na de bevalling

Kraamperiode

De 1e week na de geboorte van jullie kindje komt een kraamverzorgster iedere dag een aantal uren bij jullie thuis om jullie te ondersteunen in de verzorging van de baby, informatie te geven en hulp te bieden bij zowel borstvoeding als flesvoeding en controles uit te voeren bij moeder en kind. Klik hier voor kraamzorgorganisaties.

Wij komen nog ongeveer 6 keer langs in de 1e 10 dagen en zijn verantwoordelijk voor de kraamperiode. Dat houdt in dat de kraamverzorgster contact opneemt met ons wanneer het niet loopt zoals we met z’n allen graag zouden willen.

Borstvoeding

Borstvoeding is voor een baby het meest makkelijk te verteren en beschermt daarbij ook nog eens tegen allergieën, eczeem, astma, hart- en vaatziekten en tal van andere chronische ziektes. Maar ook voor de moeder heeft borstvoeding voordelen, zo herstel je sneller na de bevalling, je bent sneller op je oude gewicht en de kans op borstkanker neemt af. Daarbij is borstvoeding vaak praktisch, omdat je het altijd bij je hebt en het altijd op temperatuur is. Wij zouden je dan ook willen adviseren om met borstvoeding te beginnen. De slagingskans bij het geven van borstvoeding hangt samen met motivatie van de ouders, de drinktechniek van de baby en de voorbereiding op de borstvoeding. We raden je aan om al in de zwangerschap al informatie te lezen over het geven van borstvoeding. Voor meer informatie kijk op: borstvoeding abc

Consultatiebureau

Het bureau voor jeugdgezondheidszorg komt in de 1e week langs om de gehoortest en hielprik bij de baby uit  te voeren. Zij worden na de geboorteaangifte op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie baby en zullen zelf contact met jullie opnemen wanneer zij van plan zijn langs te komen. In de 2e week komen zij nogmaals langs om het dossier van jullie baby, samen met jullie, in te vullen. Bij dat bezoek krijgen jullie gelijk ook een 1e afspraak voor een bezoek aan het consultatiebureau. Voor meer informatie kijk op consultatiebureau

Anticonceptie

Als het vaginaal bloed verlies na de bevalling gestopt is kan je weer vrijen. Als je niet snel opnieuw zwanger wilt worden, is het aan te raden om anticonceptie te gebruiken.

Er zijn verschillende anticonceptie methoden. Het belangrijkste verschil tussen de methoden is:

anticonceptie zonder hormonen:
koperspiraalcondooms

anticonceptie met hormonen:
Hormoonspiraalde pilNuvaRing, prikpil

Spiraalplaatsing

Een spiraal kan je laten plaatsen bij ons in de praktijk. Als je bij ons aangeeft welke spiraal je graag wilt dan maken wij een recept voor de apotheek. Je dient dan met het recept het spiraaltje zelf af te halen bij de apotheek. Indien je aanvullend verzekerd bent kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor vergoeding door de verzekeraar.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van tevoren twee ibuprofen of Aleve Feminax in te nemen.

Een spiraaltje kan vanaf  12 weken na de bevalling worden geplaatst. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.
Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Menu