Het kraambed

De 1e week na de geboorte van jullie wondertje komt een kraamverzorgster iedere dag een aantal uren bij jullie thuis om jullie te ondersteunen in de verzorging van de baby, informatie te geven en hulp te bieden bij zowel borstvoeding als flesvoeding en controles uit te voeren bij moeder en kind.

Wij komen nog ongeveer 6 keer langs in de 1e 10 dagen en zijn verantwoordelijk voor de kraamperiode. Dat houdt in dat de kraamverzorgster contact opneemt met ons wanneer het niet loopt zoals we met z’n allen graag zouden willen.

Het bureau voor jeugdgezondheidszorg komt in de 1e week langs om de gehoortest en hielprik bij de baby uit  te voeren. Zij worden na de geboorteaangifte op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie baby en zullen zelf contact met jullie opnemen wanneer zij van plan zijn langs te komen. In de 2e week komen zij nogmaals langs om het dossier van jullie baby, samen met jullie, in te vullen. Bij dat bezoek krijgen jullie gelijk ook een 1e afspraak voor een bezoek aan het consultatiebureau.

Borstvoeding

Borstvoeding is voor een baby het meest makkelijk te verteren en beschermt daarbij ook nog eens tegen allergieën, eczeem, astma, hart- en vaatziekten en tal van andere chronische ziektes. Maar ook voor de moeder heeft borstvoeding voordelen, zo herstel je sneller na de bevalling, je bent sneller op je oude gewicht en de kans op borstkanker neemt af. Daarbij is borstvoeding vaak praktisch, omdat je het altijd bij je hebt en het altijd op temperatuur is. Wij zouden je dan ook willen adviseren om met borstvoeding te beginnen. De slagingskans bij het geven van borstvoeding hangt samen met motivatie, voorbereiding en de drinktechniek van de baby. We raden je aan om al in de zwangerschap een borstvoedingscursus van 2 avonden te volgen.

Menu