Coronavirus

Coronavirus en zorg rond zwangerschap, bevalling en kraamweek

Om het Coronavirus in toom te houden/terug te dringen is er door ons overkoepelende orgaan, de koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen,  een richtlijn opgesteld.

In deze richtlijn zijn een aantal maatregelen die gevolgen hebben voor de begeleiding van de zwangerschap,  de bevalling en/of de kraamweek. Door deze maatregelen wordt de kans op overdracht van het Coronavirus verkleind.

maatregelen in de zwangerschap:

Belangrijk:

 • Geef het aan als je koorts hebt (meer dan 38,0 graden Celsius) en je hoest of moeilijk ademt. Dit geldt ook voor degene die bij je is tijdens de bevalling. Dan kunnen we zorgen voor beschermende maatregelen.
 • Was regelmatig je handen.
 • We houden het aantal momenten dat we elkaar zien beperkt en zo kort mogelijk.
 •  Kom voor zover mogelijk alleen naar het spreekuur. Eventueel kunnen wij beeldbellen met je partner.
 • Voordat je op controle komt, zullen we telefonisch contact met je opnemen om eventuele vragen en klachten te beantwoorden. Hierdoor hoef je maar kort op de praktijk te zijn en heb je zo weinig mogelijk contact met andere mensen in de wachtruimte. Op de praktijk zal de bloeddruk gemeten worden. Ook zal uitwendig onderzoek gedaan worden en er wordt naar het hartje van de baby geluisterd. Op indicatie wordt een echo gemaakt en/of bloed afgenomen.
 •  Het aantal standaard controles zal beperkt worden. Dat betekent tussen de 10 en 12 weken de termijnecho en de vervolgcontroles zijn rond de  16, 27, 31, 35, 37, 39, 40 en 41 weken. Wel kan er rond 20 weken de 20 weken echo (seo) plaatsvinden.
 • Bij klachten is een extra controle altijd mogelijk. De beladviezen m.b.t. klachten staan in het mapje met de zwangerschapskaart of kijk op: Beladviezen tijdens de zwangerschap

Maatregelen rond de bevalling:

We willen er samen het maximale aan doen om het aantal mensen dat corona krijgt zoveel mogelijk te beperken. Daarom zijn er in Friesland nieuwe afspraken gemaakt over de zorg rond de bevalling in deze periode. Dit zijn de afspraken:

 • Thuis bevallen is de veiligste optie voor jou en je baby. Kies hier dus voor als dat kan;
 • Wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen? Dan komen we bij je thuis en besluiten we samen wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Een poliklinische bevalling in het ziekenhuis wordt vanaf 21 maart 8.00 uur begeleid door medewerkers van het ziekenhuis en niet meer door de eigen verloskundige. Dit om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.
 • Geef aan als je koorts hebt (meer dan 38,0 graden Celsius) en je hoest of  moeilijk ademt.
 • Bij de bevalling mag 1 persoon aanwezig zijn om je te ondersteunen.

Wat is er veranderd voor de zorg tijdens de bevalling door deze maatregelen?

Thuis

We adviseren je om als het mogelijk is thuis te bevallen. Als je thuis bevalt is de enige verandering dat we je vragen om maximaal 1 iemand te kiezen om je te ondersteunen. Geef het bij ons aan als je koorts hebt (meer dan 38,0 graden Celsius) en je hoest of moeilijk ademt. Mocht jij of degene die jou ondersteunt klachten hebben , dan dragen we een mondkapje en vragen we jou of je partner/ondersteuner ook een mondkapje te dragen.

Als er tijdens de bevalling een noodzaak ontstaat om toch naar het ziekenhuis te gaan dan gaan we niet mee het ziekenhuis in. Je wordt in het ziekenhuis ontvangen door de verloskundige en verpleegkundige die daar werkzaam zijn en zij zullen je verdere zorg begeleiden.

Poliklinisch (op eigen wens in het ziekenhuis) en medium risk bevalling (bijvoorbeeld i.v.m. medicijngebruik of bijzonderheden in je voorgeschiedenis) 

Als je op eigen wens of medium risk in het ziekenhuis wilt / moet bevallen bel je eerst ons. Wij zullen met jou besluiten wanneer het een goed moment is om naar een ziekenhuis te gaan. Wij gaan dan niet met je mee naar binnen, maar wordt je ontvangen door de verloskundige en verpleegkundige uit het ziekenhuis die je bevalling verder begeleiden.

maatregelen rond de kraamweek:

 • De kraambedcontroles zullen telefonisch worden gedaan, maar bij complicaties komen we langs.

Deze maatregelen zullen van kracht zijn tot nader order. Als je nog vragen hebt bel of mail ons gerust.

Wij hopen op je begrip. En zodra het verantwoord, is zullen wij de begeleiding weer vorm geven zoals altijd.

 

informatieve websites:

www.deverloskundige.nl/nieuws
www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Menu